Opleiding 1*

Duiken is niet moeilijk!

Duiken is net als fietsen of autorijden. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je het. De vaardigheid “Duiken” geeft je de mogelijkheid om een wereld te ontdekken waar we als mens eigenlijk niet voor gemaakt zijn: de onderwaterwereld! Je zult zien dat er zelfs dicht bij huis boeiende onderwaternatuur te vinden is met verrassend veel variatie.

Waarom is duiken niet moeilijk? In een beperkt aantal lessen (tussen de 10 en 20) heb je de vaardigheden aangeleerd die het mogelijk maken om zelfstandig met een buddy te kunnen duiken. Dat is minder dan het aantal lessen die je nodig hebt om je rijbewijs te halen.

Aangezien duiken een sport is waarbij veiligheid belangrijk is, moet je wel fysiek in staat zijn om veilig te duiken. Dat kun je eenvoudig bij een duikarts laten vaststellen door een duikmedische keuring. Als je goedgekeurd bent kun je starten met je duikopleiding.

De Watergeuzen is een duikvereniging die aangesloten is bij de Nederlandse Onderwatersport Bond. Conform de richtlijnen van de bond mogen onze instructeurs onze leden opleiden tot sportduikers. Het begint allemaal bij het begin. Als eerste wordt je opgeleid tot 1* duiker, ook wel “open water diver” genoemd. Als een 1* duiker ben je in staat om zelfstandig een duik te plannen en samen met je buddy veilig uit te voeren.

Als je geïnteresseerd bent om te leren duiken bij de Watergeuzen, dan:

 •  word je lid van de NOB
 • ben je minimaal 16 jaar zijn
 • ben je zwemvaardig of ben je in het bezit van een zwemdiploma
 • beschik je over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport

Je kunt je verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 2*-duikopleiding óf door het volgen van specialisaties.

Opleiding 2*

Er gaat een wereld voor je open!

Als sportduiker heb je heel veel mogelijkheden om plezier aan je hobby te beleven. Je kunt duiken in getijdenwater, na zonsondergang de vissen bewonderen die je overdag niet ziet, het leven onder water herkennen en meer kennis opdoen in het assisteren van je buddy bij onverwachte situaties. Je verbreedt met deze opleiding je horizon.

In de 2*-duikopleiding doe je ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende duikgerelateerde aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren?
Als je jouw 2*-duikbrevet aanvraagt, heb je minimaal 20 duiken gemaakt. De 2*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Advanced Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je in je opleiding hebt geleerd.

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 2*-duiker, dan:

 • ben je lid van de NOB
 • ben je minimaal 16 jaar zijn
 • ben je zwemvaardig of ben je in het bezit van een zwemdiploma
 • beschik je over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport
 • beschik je over het 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet

Als 2*-duiker kun je verdergaan met de 3*-duikopleiding. Je kunt er ook voor kiezen om je te verdiepen in specialisaties (IJsduiken, Wrakduiken, Zoeken en Bergen, Driftduiken, On-Top deep diver en Digitale Onderwaterfotografie).

Opleiding 3*

Je duikt nu alweer een tijdje en je merkt dat het je steeds meer gaat boeien! 

De 3*-duikopleiding is gefocust op verdieping: in deze opleiding worden de puntjes op de i gezet en de achtergronden van wat je tot nu toe als vaste gegevens hebt aangenomen, verduidelijkt. Je wordt opgeleid als ‘Divemaster’. Je leert in het onderdeel “Redden” hoe je moet reageren bij een duikongeval. Ook leer je hoe je duikers in opleiding kan begeleiden door duiktechnieken met hen te oefenen. Tenslotte worden je recente inzichten in de decompressietheorie aangeboden. Ook de 3*-duiker duikt binnen de nultijden.

Als je het 3*-duikbrevet aanvraagt, heb je minimaal 60 duiken gemaakt: 30 duiken in Nederland, 15 getijde duiken, 5 nachtduiken en 10 duiken dieper dan 20 meter.

De 3*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Divemaster. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de NOB-3*-duiker in zijn opleiding heeft geleerd.

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 3*-duiker, dan:

 • ben je lid zijn van de NOB
 •  ben je minimaal 18 jaar
 • heb je de specialisatie on-top deep diver afgerond
 • ben je vaardig in reanimatie- en zuurstoftoediening
 • ben je zwemvaardig of ben je in het bezit van een zwemdiploma
 • beschik je over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport
 • beschik je over het 2*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet

Als 3*-duiker sta je voor de keuze of je je verder gaat specialiseren in het duiken óf dat je kiest voor de instructiekant: de opleiding tot 1*-instructeur. Je kunt het natuurlijk ook allebei doen.